İlginç Eşleşmeyle Muğla Kazandı!

  • 3 Aralık 2021

Bir tarih hazinesi

Muğla Valiliği’nin girişimiyle başlayan, “Muğla’daki her antik kent ile kurum il müdürlükleri arasında iş birliği ve destek protokolü” ilk meyvesini bir belgeselle verdi. Vali Orhan Tavlı’nın himayesinde, Muğla Milas’ta bulunan Beçin Kalesi Ören Kazı Yeri Başkanlığı ve Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde hazırlanan “Bir Tarih Hazinesi Beçin Kalesi” belgeseli önce basınla ardından Muğlalılarla buluştu.

Protokol tam kadro katıldı

Etkinlik önce sabah kahvaltıyla başlarken, ardından basın tanıtımına geçildi. Törende protokol hazır bulunurken Muğla Valisi Orhan Tavlı ile Milas Kaymakamı Mustafa Önver Böke, yaptıkları açıklamalarda projenin başarıya ulaşmasından dolayı mutluluklarını dile getirdi. Organizasyonda Beçin Kalesi Ören Kazı Yeri Başkanı Profesör Doktor Kadir Pektaş, Muğla İl Kültür Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, yönetmen Bülent Sağlam ile birlikte birlikte kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri de hazır bulundu.

Bozulmadan kalan tarihi şehir

Antik tarihi Tunç Çağına kadar uzanan Beçin Kalesi’nin en önemli özelliklerinden biri, Türklerin Anadolu’ya geldikten sonra kurdukları ve orijinal şekliyle bozulmadan günümüze kadar uzanan nadir şehirlerden biri olması. Bir dönem başkentlik yapması nedeniyle büyük bir önemi sahip olan Beçin Kalesi, Doğu Anadolu’da yer alan Ahlat ve Ani Harabeleri’yle birlikte Ege Bölgesi’nde bu özelliği ile ayakta duran tek yerleşim yeri olarak dikkat çekiyor. Kazı çalışmalarının devam ettiği Beçin Kalesi için hazırlanan belgesel, yayınlanmasının ardından Muğlalıların da büyük beğenisini topladı.

Bir dönemin başkenti

Tanıtımın ardından açıklamalarda bulunan Beçin Kalesi Ören Kazı Yeri Başkanı Profesör Doktor Kadir Pektaş, bölgenin tarihi önemine dikkat çekti. Osmanlı’nın kuruluş döneminden Beçin’in bir dönem başkent olarak planlandığının da altını çizen Pektaş, durumu itibariyle batıda kalan tek kent olmasının önemini vurguladı. Profesör Doktor Kadir Pektaş şunları söyledi: “Beçin, Milas’ın çok yakınında bir önemli yerleşim yeri. Yüksek bir kaya üzerinde iç kale ve aşağıda surla çevrili büyük bir şehirden oluşuyor. Buranın özelliği aslında Türklerin Anadolu’ya geldikten sonra kurdukları ve orijinal şekliyle günümüze ulaşan nadir şehirlerden olmasıdır. Bu anlamda doğuda Van Gölü kıyısında Ahlat var. Kuzeyde ise Ani mevcut. Bunlar da orijinal şekliyle kısmen günümüze gelmiş şehirlerdir. Ama Batı’da bunun benzeri belki de en önemli temsilcisi de Beçin’dir. Çünkü burası Orhan Bey zamanında başkent olarak kurgulanmış bir şehirdir. Osmanlı kontrolüne geçtikten sonra Fatih devrinde terk edildiği için orijinal biçimiyle Türk dönemi dokusunun kamu yapılarıyla beraber günümüze kadar geldiği çok nadir yerleşim yerlerindendir. Bu yönüyle Beçin, Anadolu Türk Mimarisi ve şehirciliği için eşi bulunmaz bir hazinedir, bir kültür değeridir.”

Denizcilerin yetiştiği yer

Belgeselin yönetmenliğini yapan Bülent Sağlam, Beçin’in yapımda Beçin’in iki ayrı önemine vurgu yaptı. “Beçin Kalesi, Muğla bölgemizin hatta batı Anadolu’nun en önemli noktalarından birisi. Çünkü İslamiyet’in batı Anadolu’ya yayıldığı noktalardan biri olarak biliniyor. İkinci önemi, Mavi Vatan’ın başlangıcını yapan denizci komutanların, denizci beylerin burada yetişmiş olması. Beçin’de denizcilikte çok büyük başarılar elde edildiği biliniyor. Biz fikir boyutunda bu iki konu üzerine ağırlık verdik. Bunun yanı sıra mekânda inanılmaz görsel zenginlik ve katman katman tarih var. Tarihinin yedi bin yıldan daha eski olduğunu bilim adamları ifade ediyorlar. Bölgede dolaştığınızda Menteşe Oğulları’ndan Selçuklu döneminden, Osmanlı döneminden, kadim uygarlıklara kadar pek çok topluluğun kalıntılarını bir arada aynı bölgede görebiliyorsunuz. 4K çözünürlükte uluslararası standartlarda bir belgesel çektik. Bir dakikalık animasyon bölümünde o dönemde Beçin’deki evlerin, sokakların yapısını 3D animasyonlarla canlandırmaya çalıştık. Belgeselimiz bir kitap çalışmasıyla da desteklendi. “Bir tarih hazinesi Beçin Kalesi” adlı eser Profesör Doktor Sayın Kadir Pektaş hocamızın öncülüğünde hazırlandı. İkisini bir arada ele alarak bütünleşik iletişim yoluyla bu bölgenin daha çok tanınmasını, daha çok ziyaretçi çekmesini, araştırmacıların buraya daha fazla odaklanmasını hedefliyoruz.

“Yaşayarak öğreteceğiz”

Gösterim sonrasında açıklamalarda bulunan Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “Valiliğimiz himayesinde ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzce yürütülen “Bir Tarih Hazinesi Beçin Kalesi” projemizi bugün belgeselinin gösterimini yaptık. Yine aynı adı altında kitap basımının tanıtımını gerçekleştirdik. Kurum olarak bizler eğitimde, kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması ve bu tarihin onlara birinci elden ulaştırılması noktasında da çalışmalarımızı yürütüyoruz. Beçin Kalesi özelinde, valiliğimiz ve müdürlüğümüz bu antik kenti eşleştirmişti Biz de bu proje kapsamında yapmış olduğumuz belgesel ve kitap basımıyla beraber derslerimizde de konuyu işleyeceğiz. Ayrıca bizzat oradaki antik kentin içerisinde öğrenciler ve Kaymakam beyle beraber bir kazı örneklemesi yapmıştık. Yaparak ve yaşayarak öğrenme adına. Bundan sonra da belli bir takvim doğrultusunda öğrencilerimizi, Beçin Kalesine ve diğer antik kentlere de ziyaret ettirmeyi planlıyoruz. O bakımdan projemizin ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” Şeklinde konuştu.

Hedef turizmi 4 mevsime yaymak

Muğla’nın kültürel varlıklar anlamında çok zengin bir coğrafyaya sahip olduğuna değinen Kültür Turizm İl Müdürü Zekeriya Bingöl, hedeflerinin bölgede turizmi 12 aya çıkarmak olduğuna değindi. Kültür turizminin yanı sıra sağlık ve eko anlamında da çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Bingöl, “Göreve başladığımızdan beri Muğla’da yaz tatilinde turizmin çok ön planda olduğu, bu konuda da devamlı turist aldığımız bir gerçeğiyle karşı karşıya kaldık. Fakat bu dört veya beş ay sürdüğü için farklı alanlara yöneldik. Muğla özellikle kültür turizm alanında çok zengin bir bölge olduğu için, kültür turizmine büyük ağırlık vermeye başladık. Bu bağlamda da sayın valimizin de göreve başlamasıyla birlikte öncelikle her antik kentimizi bir il müdürümüze aktiviteleri arttırsın diye zimmetlendi. Bu bağlamda Milli Eğitim İl Müdürümüz Emre Bey başkanlığında burada “Bir Tarih Hazinesi Beçin Kalesi” belgeseli ve kitabı hazırlandı. İnşallah bunların devamı da gelecek. Diğer antik kentlerimiz de aynı çalışmalarımız devam ediyor. Sağlık turizmi alanında çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanında yine eko turizmle ilgili projelerimiz var. Amacımız Muğla’da kısa dönem süren turizmi dört mevsime yaymak.” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir tarihe saygı projesi

Projeyi başlatan Muğla Valisi Orhan Tavlı belgeselin kentin kültürel ve tarihi değerlerinin tanıtımında büyük rol oynadığını söyledi. Bunun bir tarihe saygı projesi olduğunu belirten Tavlı, “Muğla Valiliğimiz himayesinde Muğla’mızdaki antik kentler, antik kentlerin kazı başkanlıkları ve il müdürlükleri arasında iş birliği destek protokolü imzalandı. Bu protokol neticesinde “Bir Tarih Hazinesi Beçin Kalesi” belgeseli ve aynı adla hazırlanan kitap geldi. Bu proje bir tarihe saygı projesidir. “Bir Tarih Hazinesi Beçin Kalesi” belgeseliyle birlikte Muğla’mızın kültürel ve tarihi değerlerinin tanıtımına katkıda bulunmayı amaçladık. İlimiz için, Muğla’mız için hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

Projede emeği geçenler:

Proje Koordinatörü Sibel Saçal

Yapımcı Emre Çay

Yönetmen Bülent Sağlam

Proje Danışmanı Profesör Doktor Kadir Pektaş

Görüntü Yönetmeni/Kurgu Murat Sağlam

Senaryo Okay Karaçay

Seslendirme Zekeriyya Muhammet Kibar

Drone Operatörü Selman Keserbaş

Grafik Tasarım Yunus Emre Veli

Seslendirme Ahmet Aras

 

vali orhan tavlı profesör kadir pektaş turizm müdürü zekeriya bingöl milli eğitim müdürü emre çay

murat ersan ülker aksel serap aksel

beçim kalesi tanıtım belgeseli

 

Bu içeriği paylaşın
Video Haber Aboneliği için
Youtube: Marmaris Life Youtube Kanalı
Instagram: @marmarislifedergisi
Facebook: marmarislife
Twitter: @lifeofmarmaris

Bir yanıt yazın

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır.
Kabul Et
Geri Çevir