Marmaris’te Sualtı Dalış Noktaları

  • 2 Nisan 2020
Marmaris'te Su altı Dalışı

Marmaris’te Dalış Yapmalısınız

Marmaris denince aklınıza gelen ilk şey deniz, kum, güneş ve gece hayatıdır. Tatil planınızı yaparken bu plan içine almanız gereken en önemli etkinliklerden biri ise su altı dalışı olmalıdır. Marmari’te bulunan bir çok dalış okulu ve dalış turizmi yapan acente sizlere bu konuda yardımcı olabilecek donanıma sahiptir.
Marmaris tatiliniz sırasında dalış yapmaya karar vermeniz halinde, dalış turu programı genelde sabah 09.30’da teknelerin hareket etmesi ile başlar. Marmaris’te sualtı dalış noktaları yazımızda belirtilmiştir.

Tur tekneleri müşterilerini otellerinden ücretsiz olarak servislerle alarak tekneye ulaştırır. İlk olarak profesyonel dalış eğitmenleri sizlere gün hakkında, ekipman kullanımı ve genel dalış eğitimi bilgilendirmesi yapar. İlk dalış noktasına vardığınızda, tura katılanlar gruplara ayrılır. Ekipman ve dalış kıyafetleri giydikten sonra eğitmenlerle beraber dalışa geçilir. Eğitmenler su altına inişte ve su altında hep yanınızda bulunurlar. Genel olarak İlk dalış 5 ile 7 metre arasında gerçekleşiyor. Bu dalış sırasında dalış eğitmenleri sizinle beraber olacağı için bir sıkıntı yaşamayacaksınızdır. İkinci dalış ise 5 ile 10 metre arasında planlanır. Dalış sırasında kaç metreye inileceği katılımcının sualtı davranış ve becerilerine göre değişiklik göstermektedir. Dalış turu, tamamen güvenli önemleri alınarak, sıfır risk altında düzenlenmektedir.

İlk dalış tecrübe dalışı olduğundan  daha sakin ve stabil gerçekleştirilir. Dalışa katılan kişilerin ellerine ve etrafına balık yemi koyularak balıkların yanınıza gelmesi sağlanır. İlk dalıştan sonra edindiğiniz tecrübe ile ikinci dalıştan daha fazla keyif alırsınız.
Öğlen yemeği ve ekipmanların ücretsiz olduğu bu turda Marmaris’in çeşitli koylarında uzun yüzme molası şansını da elde ediyorsunuz. Dalışlar ortalama 16 dakika ile 24 dakika arasında gerçekleşmektedir. Size kalan diğer zaman içerisinde şnorkel yapabilir, güneşlenebilir ya da çevre koyları yüzerek keşfedebilirsiniz. Dalış turları 16.30 ile 17:30 arası Marmaris limanına geri dönmektedir.
Dalışa katılacakların dikkat etmesi gereken en önemli konu ise 14 yaş altındaki çocuklar federasyon kuralları gereği dalış yapamaz olmasıdır. 14-18 yaş arasındaki çocuklar ise  ebeveyn onayı ile dalış yapabilirler.

mamariste Su altı Cenneti
mamariste Su altı Cenneti

Kimler Dalış Yapamaz

Dalış konusuda bir dikkat edilecek konu ise sağlık kurallarıdır. Vertigo Hastaları (Kulak enfeksiyonu ve denge rahatsızlığı), Astım, Sara, Şeker, Akciğer Hastaları, Kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, Ağır özellikli ilaç kullananlar, Son altı ay içerisinde ağır ameliyat geçiren, hamile bayanlar, Fıtık hastaları (Derecesine göre) dalış yapamazlar. Bu kurallar Türkiye Sualtı Sporları Federasyon tarafından belirlenmiştir.

Dalış Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir

Dalış yapmaya karar verdiğiniz zaman ise yapmanız gerekende vardır. Dalıştan bir gece önce alkol almayınız ve sabah kahvaltısını standart yapınız, abartı yemek yemeyiniz. Uçak yolculuğu yapıyorsanız. Uçuştan bir gün sonra ya da bir gün önce dalmayınız ve mutlaka yanınıza Su altında çekim yapılabilen ÇEK-AT  fotoğraf makinesi alınız.

Profesyonel yada amatör olarak dalış yapmak isterseniz Dalış turizmi açısından Türkiye’nin önemli bölgelerinden birisi olan Marmaris ve yakın çevresinde günübirlik gidilebilecek 52 yarı dalış noktası vardır. Marmaris Limanı’ndan çıkan dalış tekneleri ile bu alanlara giderek sualtı dünyasının eşsiz güzellikleri ile dolu bir gün yaşayabilirsiniz. Marmaris’te sualtı dalış noktaları şöyle sıralanabilir.

Marmaris’te Sualtı Dalış Noktaları:

Sarı Mehmet Burnu:

Turunç ile İçmeler arasında kalan burun ve koy eğitim dalışları ve tecrübeli dalgıçlar için güzel bir dalış noktasıdır. 5 m ile 21 m arası kayalık yapıya sahiptir. Dalış merkezlerinin çok rağbet ettiği bu noktada bol miktarda karagöz, melanur sürüler halinde dolaşır. Ahtapot, orfoz ve müren her dalışta görülebilir. Gece dalışına çok uygun ve akıntının olmadığı, büyük kayaların dik dik durduğu tatlı bir şekilde derinleşen dalış noktasında, Katedral Mağarası denilen bir kovuk bulunmaktadır.

Keçi Adası Feneri:

Marmaris’ten açık denize doğru çıkılırken Fenerin olduğu burundur. 8-10 m’den 38 m’ye kadar inen ve tecrübeli dalgıçlara zevk veren bir dalış noktasıdır. Şanslıysanız bol miktarda büyük balık, karavide, müren, ahtapot ve tabii ki kırmızı renkli kardinal balıklarını her dalışta görebilirsiniz. Ay dönümlerinde tatlı ve değişken akıntı yapar. Bol miktarda amfora kırıkları ilginizi çekecektir.

İnce Burun Feneri:

Yıldız Adası’nın Marmaris koyuna bakan tarafındadır. Açık denizdeki dalış noktalarına göre sualtı görüşü biraz düşüktür. 3 m’den 40 m’ye kadar, sualtı dağlarının bulunduğu, gerçek bir tropik deniz görüntüsüne sahip dalış yeridir. Genelde sezon sonlarında büyük akya ve sinağrit sürüleri ve çok değişik renkli süngerler bu noktayı sualtı fotoğrafçıları için ilginç kılmaktadır. Ayrıca boyları 1 cm ile 4 cm arasında değişen ve ancak dikkat edildiğinde farkedilen çok değişik renklerdeki rengarenk Deniz Tavşanlarını görebilirsiniz.

mamariste Su altı diving
mamariste Su altı diving

Hayıtlı Burun:

Marmaris çıkışında Keçi Adası Feneri’nin karşısındaki burundur. Dalgıçların reef diye isimlendirdikleri, kolay tekne demirlenen bir noktadır. Hem eğitim amaçlı kullanılan, hem de tecrübeli dalgıçların çok fazla dalış yapabildiği, ancak hala enteresanlığını koruyabilen bu noktada az da olsa amfora parçalarına rastlanır. 5 m ile 38 m arasında kayalık bir zeminde 30 m’lere inildiğinde büyük orfozları görebilirsiniz.

Abdi Reis Koyu:

Yıldız Adası’nın açık deniz tarafında, aynı zamanda dalgıçların suyun berraklığından dolayı Akvaryum da dedikleri çok güzel bir dalış noktasıdır. Eğitim dalışları için uygun ve enteresan olan bu nokta, tecrübeli dalgıçlar için uzun yüzüldüğü taktirde oldukça eğlenceli dalış yapılabilecek heyecan verici yerlerdendir. 0 m ile 33 m’ye kadar iner ve genelde 12m’lerde başlayan döküntü kayalıklarda balıklar görülebilir. Fosforlu Mağara’ya yakın olmasından dolayı çok fazla deniz trafiği vardır.

Yazih Kaya:

Yıldız Adası’nın açık deniz tarafından 3 m’den 30-32 m’lere inen bir dalış noktasıdır. Genelde sabah dalışı için çok uygun olan, güzel büyük kayaların ve dik duvarların olduğu bu nokta öğleden sonra çabuk gölge yapar. Bol miktarda saragoz, karagöz ve melanur sürüleri dalgıçları selamlar. Renkli mağara yönüne yüzüldüğünde böcek görmek olasıdır.

Baca Mağarası:

Kesin olarak sualtı fotoğrafçılarının ilgisini çekecek, ancak mağara dalgıçları için yeterince enteresan olmayan bir noktadır. Dalgıçlar tarafından dalınması gereken, Marmaris’in en ünlü mağarasıdır. 5 m’den 50 m’ye kadar inen, hem eğitimdeki, hem de tecrübeli dalıcılara birlikte hitap eden bir dalış yeridir. Tam burunda 14 m’den girilip 4 m’den çıkılan büyük bir şömineye benzeyen konik yapısı ile bacayı andıran bir mağaradır. Mağara içinde bol miktarda kırmızı beyaz çizgili kardinal balıkları ve küçük karidesler kesin olarak her dalışta görülebilir.

Aksu Koyu:

Yıldız adasının açık deniz tarafındadır. Dibe doğru masmavi derinleşmesi ile heyecan vericidir. Eğitim dalışları yapanlara, tecrübeli dalgıçlara ve teknede olup da dalgıç olmayanlara hitap edecek tek koydur. Teknenin demirlendiği yerde egitim yapan dalgıç adaylarıyla oynaşan bol miktarda küçük balık eğitime yarı bir zevk katmaktadır. Açığa doğru biraz yüzüldüğünde 18-20 m’lerden itibaren büyük orfozların görüldüğü bir kayalık, tam burunda 40 m’lere ulaşan bir duvar ve göbeğinde tam daire bir deliği olan Bizans amforası her dalışta mutlaka görülür.

Kütük Burnu:

0 m ile 52m’lere inen ve duvar dalışı için çok uygun olmasına karşın dip büyüsüne kapılarak limitlerin aşılabileceği, bu nedenle daha dikkatli olunması gereken bir dalış noktasıdır. Her dalışta kesin olarak büyük müren ve sinağritler görülebilir. Ay dönümlerinde değişken akıntıya sahiptir.

Kadırga Koyu:

Marmaris’e en uzak noktada, Kadırga Feneri’nin karşısında girişteki kayalığın bulunduğu dalış noktasıdır. 0 m’den 38-40 m’lere kadar inen güzel bir “reef”e sahiptir. Hem eğitim alanların hem de tecrübeli dalgıçların unutulmaz dalış yapabilecekleri ender yerlerdendir. Burada Fener binası yönünde 15 m’den başlayan Helenistik çağa ait bir batık gemi kalıntısının bulunduğu Amfora tarlası vardır. Tamamen kaya üzerinde kalması nedeniyle yüzlerce amfora kayalara yapışık durumdadır. Bilhassa sezon başında kayalıklarda ve amforalar arasında eğer şanslıysanız bol miktarda böcek ve karavide görmeniz olasıdır. Sezon sonu dalışlarında ise dalgıçları hemen hemen her dalışta kaya sürüleri selamlar. Amforalar arasında bulanabilecek mürenler sualtı fotoğrafçıları için ilginç olacaktır.

Marmaris'te Su altı Dalışı
Marmaris’te Su altı Dalışı

Marmaris Dalış Turu Ve Marmaris’te Sualtı Dalış Noktaları:

*Keçi Adasında yaklaşık 5 farklı dalış noktası bulunmaktadır
*Engin Alp Batığı 33 metrede tekne batığıdır.
*Sinan Batığı 18 metrede ufak bir tekne batığıdır.
*Osmanlı Çapası 31 metrede
*Fener Dalışı 20 ile 35 metre arasında Büyük Orfoz balıkları görmeniz mümkün
*Fener Etrafı Dalış 20 ile 40 metre arasında daha çıplak diyebiliriz.
*Cennet Adasında da 5 farklı dalış noktası bulunmaktadır.
*Fosforlu Mağara 25 ile 44 metre arasında
*Baca Mağara 25 ile 40 metre arasında 15. Metresinde 4 metre uzunluğunda baca bulunuyor diyebiliriz.
*Reef Dalışı 25 metrede
*Alan Batığı
*Sahil Güvenlik Batığı En yeni batık diyebiliriz 20 metrede tekne batığıdır.
*Marmaris Dalış Noktalarından sadece adalarda değil koylarda da bulunmaktadır.
*Yeşil Deniz koyunda Sarı Mehmet 24 metrede dalış noktasının içinde ufak bir mağarada mevcuttur.
*Turunç Burnu 30 metre ile 45 metre arasında 30 metreye kadar kayalık 30 metresinden sonra kumluk olduğundan dolayı balık çeşitleri çoktur.
*Kumlubük Sığlığı 15 ile 40 metre arasında kayalık bir alan
*Mandıra Koyu 10 ile 20 metre arasında volkanik oluşumlar bulunmakta
*Kadırga Koyun ortasında deniz seviyesinin 2 metre kadar dışarıda bulunan kaya dan 35 metre mesafede amfora parçaları bulunuyor

 

Bu içeriği paylaşın
Video Haber Aboneliği için
Youtube: Marmaris Life Youtube Kanalı
Instagram: @marmarislifedergisi
Facebook: marmarislife
Twitter: @lifeofmarmaris

Bir yanıt yazın

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır.
Kabul Et
Geri Çevir