Karantinada Ağız Ve Diş Sağlığı Bakımı

  • 26 Mayıs 2020

Karantinada Ağız Ve Diş Sağlığı Bakımınızı İhmal Mi Ettiniz?

Malum son günlerde gündemimiz kovid-19 yani korona. Peki karantinada ağız ve diş sağlığı  bakımımızı nasıl yapmalıyız? Diş Hekimi Şule Dülger, Marmaris Life okurları için yanıtladı.

Unutmayalım Ki Sağlık Ağızdan Başlar

Sağlığın ağızdan başladığının altını çizen, bu sebeple ağız ortamının zararlı bakterilerden arındırılmış olmasının büyük önem taşıdığını belirten Şule Dülger şöyle konuştu:

“Hepimiz yaklaşık 2 aydır evlerimizde kendi yemeklerimizi pişiriyor, yiyoruz. Bu durum çok sağlıklı olsa da karbonhidratı ve şekerli yiyecekleri biraz abartmış olabiliriz. Herkesin bildiği gibi bakteriler şekeri çok sever ve ağızda zararlı bakterilerin artmasıyla diş çürüğü ve diş taşı oluşumu hızlanır. Ama bir avantajımız daha var. Evde olduğumuz için her yemekten sonra dişlerimizi fırçalayabiliriz. Unutmayalım ki, sağlık ağızda başlar. O nedenle ağız ortamının zararlı bakterilerden arındırılmış olması çok önemlidir. Bunu sağlamak için öncelikle günlük ağız ve diş bakımımızı ihmal etmemeliyiz.”

Dişimizi En Az 45 Saniye Fırçalamalıyız

Diş Hekimi Dülger, evde, ağız ve diş bakımının nasıl yapılması gerektiğini de şu sözlerle anlattı:  “Sabah uyandığımızda ilk önce dil temizliğimizi yapmalı, diş ipi kullanmalı ve dişlerimizi doğru şekilde en az 45 saniye fırçalamalıyız. Hekim önerisi dahilinde gargara da yapabiliriz ancak uzun süreli gargara kullanımı ağız florasını olumsuz etkilediğinden yani ağız ortamındaki faydalı bakterileri de öldüreceğinden dolayı yalnızca belli bir süre boyunca kullanabiliriz.  Ayrıca Diş fırçaların temizlenmesi ve bakımı da çok önemlidir. Fırça uzun süre ıslak kalmamalıdır. Bu nedenle iki adet fırça edinmekte yarar vardır. Dezenfekte  etmek için üzerine bir, iki damla niauli uçucu yağı damlatabiliriz.  Bu dönemde evde kalan çocuklarımız da sıkıntıdan atıştırmalık, abur cubur tüketimini arttırmış olabilir. Özellikle karmaşık dişlenme dönemi dediğimiz süt dişi ve daimi dişlerin bir arada olduğu dönemde diş bakımı daha çok emek ve dikkat ister. Etkili fırçalama yaptıklarından emin olmak için sabah, akşam fırçalama sonrası diş yüzeylerini yemek artığı ve plak açısından kontrol edebiliriz.”

Eğer Dişlerinizi Sıkıyorsanız…

Dülger, kaygı ve stresin diş sıkmalarına yol açabileceğini kaydederek şunları söyledi:

Ekonomik kaygılar ve dışarıya çıkamamanın verdiği stres birikimi gece uykuda diş sıkmamıza neden olabilir.    Böyle bir durumu fark edersek gece yatmadan yarım saat önce papatya, melisa gibi sakinleştirici çaylar içmemiz, rahatlatıcı müzik dinlememiz uygun olur. “

Protezlerin Bakımı Nasıl Olmalı

Dülger, karantina döneminde protez bakımı hakkında ise şu sözlerle bilgi verdi:

“Çıkarılabilir protez kullanan kişilerin de protezlerinin bakımını ve temizliğini ihmal etmemesi gerekir. Ağızda vuruk veya yaraya neden oluyorsa, yara geçene kadar protez çıkartılıp karbonat ya da tuzlu suyla gargara yapılmalıdır.”

Acil Durumlarda Hekiminiz Destek Sağlar

Diş Hekimi Şule Dülger, sözlerini şöyle tamamladı:  “Her şey normale döndüğünde ise rutin diş kontrolü için hekiminize başvurunuz. Sert, kabuklu yemişlerin bu dönemde dikkatli yenmesi diş kırılması gibi acil bir durumla karşı karşıya kalmamanız açısından önemlidir. Ama acil durumlarda diş hekiminiz size destek sağlayacaktır. Sağlıklı, mutlu gülüşler dilerim.”

Marmaris Life

 

Bu içeriği paylaşın
Video Haber Aboneliği için
Youtube: Marmaris Life Youtube Kanalı
Instagram: @marmarislifedergisi
Facebook: marmarislife
Twitter: @lifeofmarmaris

Bir yanıt yazın

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır.
Kabul Et
Geri Çevir