İyi Ki Doğdun Filiz Ersan

  • 24 Temmuz 2020

Bugün ‘Çevreci Anne’ Filiz Ersan’ın Doğum Günü

Filiz Ersan, Marmaris yakın tarihine damga vuran en önemli isimlerden birisi.. İlçenin doğal güzelliklerinin ve çevresinin korunması için çeyrek asırdan daha uzun süre çaba gösterdi.. 1989’da başladığı mücadelesini, son nefesine, yaşamını yitirdiği 2015’in Temmuz ayına kadar sürdürdü. Yaşasaydı, bugün 80’inci doğum günü kutlanacaktı. Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu.   İstanbul Üsküdar Kız Türk Koleji’nde öğretmenlik yaptı, Ersan Çocuk Yuvası’nı kurdu.

14 yıl çocuk yuvasında müdür olarak çalıştı, emekli olduktan sonra Marmaris’e yerleşti. Doğa harikası Marmaris’in zenginliklerini, değerlerini korumak amacıyla, kendisi gibi gönüllü bir grup arkadaşıyla 1989’da, dönemin kaymakamı ve belediye başkanının da desteğiyle ilçedeki ilk çevre hareketini başlattı. Filiz Ersan, 2014’te verdiği bir röportajda, o günleri ve aradan geçen çeyrek yüzyıllık süredeki çalışmalarını, çabalarını anlatırken özetle şu ifadeleri kullandı:

Çeyrek Asırlık Çevre Savaşçısı Filiz Ersan

“O zamanlar Çevre Bakanlığı bile yoktu. İlk yaptığımız iş sahipsiz köpekleri korumaya alarak barınağa yerleştirmek oldu. Mahalle ve köyleri dolaşarak vatandaşlara eğitimler verdik, çevre kültürü ve ahlakını yaygınlaştırdık. Çevre Bakanlığının kurulmasıyla birlikte ‘Çevre Gönüllüsü’ misyonunu aldık. Resmi kurumların da desteğiyle bölgedeki ilk deniz dibi temizliği çalışmalarını başlattık. Ve bu çalışmaları her yıl periyodik olarak sürdürdük.. Ormanları korumak için büyük çaba harcadık. Atatürk, Cumhuriyet, çocuk ve turizm ormanları oluşturduk. Ancak, turizmin etkisiyle kısa sürede büyüyen Marmaris’te rant düşüncesinin ön plana çıktı. Eskiden Marmaris’te yapacak iş bulamazdık. Sokakları çiçeklerle süsler, en güzel sokağı seçerdik. Daha sonra ise Marmaris’e zarar verenler ve geleceğiyle oynayanlarla, sürüdürülebilir turizm için savaş vermek zorunda kaldık. Rant ekseninde çalışan kişilere karşı mücadele ettik. Birçok yerde doğa cellatları, doğa mafyaları yeşil alanları yok ettiler ama biz Marmaris’e, Milli Park alanlarımıza dokundurtmadık”

Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan En Büyük Mücadeleyi Madenlere Karşı Verdi

2008’in başlarında Marmaris’te maden aranması için 42 ruhsat verildiğini öğrendik. Maden ocaklarının açılmaması ve ruhsatların iptali için hayatımın en büyük mücadelesini verdim.. Daha sonra halkın bazı kurumlarının da mücadeleye katılmasıyla rahatladık. Ama, maalesef, Marmaris ‘maden kabusunu’ henüz atlatamadı. Marmaris Limanı’nın büyütülmesi projesinin iptal edilmesi için 2005’ten beri mücadele ettik. Çünkü, söz konusu proje, çevre ve deniz trafiği bakımından güvenli değil. Yıllardır devam eden bir diğer mücadelemiz ise Kızkumu Plajı.. Efsanevi olduğuna inanılan plajın korunması için UNESCO’ya başvuru aşamasındayız. Köylerin kanalizasyon sorununun çözümü ve İçmeler Mahallesi’ndeki termal suyun turizme kazandırılması konularında da kamuoyu oluşturarak yetkililerin dikkatini çekmek için çalışıyoruz.

Çevre Mücadelesi Kanser Etti Ama O Pes Etmedi!

2000 yılında meme kanseri rahatsızlığına yakalandım. Hastalığına neden olan stresin kaynağı Marmaris’in çevre sorunlarıydı. Bu rahatsızlığa yakalandıktan sonra hiç pes etmedim.  Hastalığıma ‘Sen çok yanlış bir kapı çaldın, sert bir kayaya çarptın, sen kimsin?’ dedim. ‘Nelere karşı mücadele etmişim sen mi beni yeneceksin? Çık git dünyamdan’ dedim. Ve gitti bir daha da gelmedi. Hastalığım sırasında çevreyle olan meşguliyetim devam etti. Zarar verilmemesi için çırpındığım çevre sorunlarının stresi beni hasta yaptı ancak çevre sayesinde de beni meşgul ettiği için sıkıntılarımı unuttum. Ondan sonra kendime çok iyi baktım. Periyodik olarak kontrollerime gittim. Kemoterapi gördüm, saçlarım döküldü, sürekli öksürük tutmasına rağmen çevreyle ilgili konferanslara ve panellere katıldım. Kapının kenarında oturuyordum ve öksürük tuttuğunda elimi ağzıma kapatıp dışarı çıkıyordum. hiçbir şeyi aksatmadım, perukla da saçımı kamufle ettim. Hiç de üzülmedim saçlarım daha iyi çıktı.”

İyi Ki Doğdun Filiz Anne

Filiz Ersan, aslında basına yansıyan bu demecinde yer alan faaliyetlerden çok daha fazlasına imza atmıştı. O’nun varlığı yetiyordu.. Çevreye, doğaya zarar verebilecek proje sahipleri, Filiz Ersan’dan çekiniyor, korkuyor, adımlarını daha dikkatli atıyorlardı. Dolayısıyla, sadece varlığı bile Marmaris’in doğasını koruyordu. “Çevreci anne” diye anılıyordu.. Doğumunun 80’inci yıldönümünde aramızda değil ama çevreci ruhu, hala,  Marmaris Life ailesinin bireylerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce Marmaris gönüllüsünün yüreğinde yaşıyor.. Marmaris Çevre gönüllüleri, bul yıl da çevreci annelerini, ölüm değil, doğum yıldönümünde anıyor, “İyi ki doğdun Filiz anne” diyor…

Bu içeriği paylaşın
Video Haber Aboneliği için
Youtube: Marmaris Life Youtube Kanalı
Instagram: @marmarislifedergisi
Facebook: marmarislife
Twitter: @lifeofmarmaris

1 comment on “İyi Ki Doğdun Filiz Ersan

Bir yanıt yazın

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır.
Kabul Et
Geri Çevir