Dünyanın En Ballı Köyü Marmaris’te

  • 4 Mayıs 2020

İşte Dünyanın En Ballı Köyü

Yılda 2 Bin Ton Bal Üretiliyor, Yaklaşık 30 Milyon TL Gelir Sağlanıyor

 

 

Marmaris’e bağlı, sadece 550 nüfuslu Osmaniye Köyü  doğal çam balı fabrikası gibi. Köyde yılda 2 bin ton bal üretilip, yaklaşık 30 milyon TL gelir sağlanıyor. Pandeminin 2020 üretim  miktarını etkilemeyeceği belirtilen Osmaniye için  “Dünyanın en ballı köy” sıfatı kullanılıyor.

Dünya Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nce iki  ‘en kaliteli çam balı’ ödülüne layık gör ü len Osmaniye’de, genç yaşlı, kadın erkek  7’den 77’ye herkes, arıcılıkla uğraşıyor, milyonlarca arının, on binlerce kovana bıraktığı ballardan geçimini sağlıyor. Köye il dışından da çok sayıda arıcı geliyor. Tüccarlar da ürünü iç ve dış piyasada pazarlıyor. Osmaniye  balı, Türkiye ekonomisine bir kısmı döviz olmak üzere yaklaşık 30 milyon TL katkı sağlıyor.

 

Dünya Çam Balı Piyasasının Kalbi Burada Atıyor

Muğla Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Osmaniye Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Aydın, eski muhtarı olduğu köyün dünya üzerindeki en çok doğal çam balı üreten yerleşim merkezi olduğunu söyledi. Dünya üzerindeki çam balı fiyatlarını da büyük ölçüde Osmaniye’deki gelişmelerin belirlediğini kaydeden Hüseyin Aydın, şöyle konuştu:

 Çam Balının Başkenti

” Dünyada her yıl 90 bin ton civarında çam balı üretiliyor. Bunun yüzde 92’si Türkiye’de kalan yüzde 8’i ise Yunanistan’da gerçekleşiyor. Türkiye pazarının yüzde 80’ini de başta Marmaris olmak üzere Muğla oluşturuyor.  ‘Marmaris çam balı’ deyince de akla Osmaniye geliyor. Köylümüzün 45 bin civarında kovanı var. Her yıl yaklaşık 35 bin kovan da dışarıdan gelen arıcılar getiriyor. İyi geçen bir sezonda köyümüzde 2 bin ton kadar bal üretimi yapılıyor. Köylümüzün tamamı hem kendi hem de gezici arıcıları adına üretimin her aşamasında çalışıyor. Onlar da bal üretmek istiyor. Sonuçta kişi başına 3 ton üretim düşüyor. Elde edilen balın tamamına yakını kilogramı 15  TL ortalama fiyatla toptancılara satılıyor. Tüccarlar da ürünümüzü iç ve dış piyasada pazarlıyor. Yani köyümüzde üretilen baldan, bir kısmı da döviz olmak üzere 30 milyon TL’ye yakın gelir elde ediliyor. Türkiye’de arıcılık yapılan, hemen her yeri gittim, gördüm. Ülkemizde en çok çam balı üreten yerleşim merkezi Osmaniye.. Dolayısıyla Türkiye’nin ve Dünyanın en ballı köyü biziz. Hem köylümüz, hem diğer gezginci arıcılar, hem aracı tüccarlar hem de ülke ekonomisi kazanıyor. Vatandaşlarımız da  dünyanın en kalitelisi olduğu tescillenen Osmaniye çam balını yeme şansı elde ediyor. ”

“Pandemi Üretimi Etkilemez”

 

Hüseyin Aydın koronavirs salgınının Osmaniye’deki çam balı üretimini olumsuz etkilemeyeceğine yönelik düşüncesini de dile getirdi. Köylü arıcıların özel izinle çalışmalarına devam ettiğini, dışarıdan geleceklerin de her yıl olduğu gibi Ağustos’ta Osmaniye’de olacağını kaydeden Aydın, şu ifadeleri kullandı:

 

Tüm Kovan Yerleri Rezerve

 

“Devletimiz Mugla’ye çambalı konusunfda pilot bölge ilan etti. Kovan konulacak noktalar t6ek tek belirlendi. Bunlar İnternet zerinden ilan edildi. Dolayısıyla Osmaniye’ye gelecek arıcılar çok önceden yerlerini rezerve etti. Köyümüzde bu yıl için boş kovan noktası görünmüyor. Dolayısıyla büyük bir aksilik çıkmazsa, 2020’de üretim miktarımızın değişeceğini düşünmüyorum” dedi.

Kadınlar  Da ‘Bal’ Gibi Çalışıyor

Köyde, erkeklerinin yanı sıra kadınlar da bal üretimi için uğraş veriyor. Özellikle kesim ve sağım dönemlerinde kovanların yakınına kurulan çadırlarda çalışan kadınlar, bu sayede aile ekonomisine katkı sağlıyor. Zaman zaman günde 10-15 arı sokmasına maruz kaldıklarını belirten kadınlar, yine de bu işi severek yaptıklarını ifade ediyor.

 

Geleceğe Yönelik Adımlar Atılıyor

Yöredeki bal üreticisini desteklemek ve çam balını tanıtmak amacıyla Mehmet Baysal’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde Marmaris Ticaret Odası tarafından Osmaniye’de yaptırılan “Marmaris Bal Evi”, yerli ve yabancı ziyaretçilerden ilgi görüyor. Bal analizlerinin, konferansların, eğitim seminerlerinin yapılabildiği komplekste bir de arıcılık müzesi bulunuyor.

Osmaniye Tarımsal Kooperatifi’nin mağazasında ise çam balının yanısıra köyün diğer doğal ürünleri satışa sunuluyor. Mağazadan Türkiye’nin dört bir yanına kargoyla ürün gönderiliyor. Yurt dışından gelen talepleri karşılamak için de hazırlıklar yapılıyor.. Girişimler tamamlandığında köylü, çam balını Dünyanın öbür ucuna, Amerika’ya direkt satabilecek.

 

Haber ve fotoğraflar: Ender TÜRKKAN/Marmaris LIFE

 

 

 

 

Bu içeriği paylaşın
Video Haber Aboneliği için
Youtube: Marmaris Life Youtube Kanalı
Instagram: @marmarislifedergisi
Facebook: marmarislife
Twitter: @lifeofmarmaris

Bir yanıt yazın

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır.
Kabul Et
Geri Çevir