Doğa Ana’nın Marmaris’e Lütfu ‘SIĞLA’ Marmaris Günlük Ağacı

  • Nisan 2, 2020
  • 0
  • 256 Görüntüleme
sığla ağacı

Marmaris Günlük Ağacı

Günlük ağacı, ülkemizde başta Marmaris, Köyceğiz, Fethiye ve Milas olmak üzere güney batı egede yetişen bir ağaç türüdür. Dünyada ise yalnızca kısıtlı bir kaç bülgede,  Çin, Kore, Yunanistan ve Amerika’nın bazı bölgelerinde yetişir. Latince adı Liquidambar Orientalis Miller olan  Günlük ağacından elde edilen sığla yağı ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılır. Marmaris’te Günlük ağacı ormanı bulunmaktadır.

Doğanın Mucize İlacı Sığla Yağı

Ülkemizde Marmaris ve çevresinde yetişen Latince adı Liquidambar Orientalis Miller olan Günlük ağacından elde edilen sığla yağı her derde deva. Günlük ağacı Yabani olarak saf halde ya da başka ağaçlarla karışık ormanlar oluşturur.  Bu ender görülen ağaç türü, deniz seviyesine yakın alçak ve sulak kesimlerde yetişir. Günlük ağacı, yaprak döken kalın dallı ve geniş tepeli bir ağaçtır. Boyu ortalama 15-20 metreye kadar ulaşan günlük ağacı, uygun koşullarda 35-40 metreye kadar uzayabilir. Yaşlandıkça kabuğu koyulaşır ve derin çatlaklı bir görünüm alır. Oldukça küçük olan çiçekleri 1-2 santim çapında olup çok sayıda çiçeği küre şeklinde kümeler halinde bulundurur. Meyveleri 2 ila 6 santim çapında çok sayıda kapsülden oluşur ve içinde bir miktar tohum bulundurur.

Bu haber de ilginizi çekebilir  Halil Bağlı Yeni Fiyat Tarifesini Savundu

Günlük ağacın gövdesinde belli bir teknikle açılan yaralardan elde edilen balzamın kaynatıldıktan sonra preslenmesi ile sığla yağı yapılır.Günlük ağacının gövdesinden elde edilen bu balzam kapsül halinde bitkisel besin takviyesi olarak da kullanılmaktadır. Eczacılıkta, parfüm ve kozmetik sanayiinde kullanılan sığla yağı, yöre halkı tarafından geleneksel tedavi yöntemlerinde de sıkça kullanılmaktadır.. Sığla yağı esmer gri renkli, bal kıvamında, hoş kokulu ve acımsı tadı olan bir maddedir. Bileşiminde uçucu yağ, reçine ve sinnamik asit bulunur. Yara iyileştirici, asalak öldürücü ve balgam söktürücü etkilere sahiptir. Merhem ya da yakı halinde uyuz gibi bazı deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Çok eski çağlardan beri günümüze gelmeyi başaran günlük ağacından elde edilen bu yağ, eski Mısır’da firavunların mumyalanma işleminde kullanılıyordu. Çağlar boyu Akdeniz’de ticareti yapılan sığla yağının, Osmanlı döneminde Mısır’a ve Hindistan’a, cüzzam hastalarında kullanılmak üzere ihraç edildiği bilinmektedir.

Bu içeriği paylaşın
Video Haber Aboneliği için
Youtube: Marmaris Life Youtube Kanalı
Instagram: @marmarislifedergisi
Facebook: marmarislife
Twitter: @lifeofmarmaris

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir